Att handla smart

Igår gjorde jag Fullerö under deras sista slutspurt-rea. Man finner en liten kortvarig lycka när man kommer därifrån med nya vackra ting för en billig peng. Och man känner sig extra löjligt ekonomisk när man fyndat på rean.
 
När man kommer hem och ska redovisa inköpen för mannen gäller det att vara smart. Har man handlat dyrt eller slösigt så redovisar man inte alls, eller iaf inte allt. Men igår försökte jag lägga upp det på ett smart sätt, "jag kollade Först på en annan dyr vara Men sen hittade jag den här billiga". Och så tycker han att man varit hyfsat smart med pengarna. Det han kanske inte förstår, som jag då försöker dölja, är att det blev ganska mycket pengar vid kassan i alla fall. Hehe... Nåja, jag fick ju mycket för pengarna i alla fall :D.
 
Nya gardiner till Lemonies rum från Nyblom & Kollén, min favoritdesigner av textilier just nu.
 
Ny lampa som blev min för 625;- istället för 2190;-
 

Inte så lätt som på Leila bakar va...

Igår eftermiddag åkte Jeremia och Lemonie iväg en stund och jag fick en stund sjäkv hemma. Helt ljuvligt. I alla fall tills jag bestämde mig för att börja baka jordens värsta cupcakes. Jag skulle bara suttit i en fåtölj och läst en bok. Men i stället tar jag mig an denna mång-momentade bakelse. Först muffins med smält choklad i. Sen schweizisk maräng som är hemskt jobbig att göra och som jag dessutom misslyckades med. Och sist den smälta chokladen som man doppar marängfrostingen i. Usch!!!
 
Tur att de blev fina för de var inte goda och de tog kål på mig. Och tur att Jeremia styrde upp en bio senare efter det. DJANGO! Och på tal om Django var det en magnefik film med bl.a. två underbara låtar, John Legend - Who Did That to You och Jim Croce - I Got A Name.
 

Kalasfin

Igår var vi på kalas. Ett vilt men härligt sådant. Massor av barn som sprang omkull varandra och massor av fina mammor som försökte konversera i tumultet.
 
      Lemonie hann få hem sin fina body innan kalaset och var så söt. Hon var vild och galen på festen men hemma somnade hon bums vid läggdags.
 
 

 
 
 

Namnge ett nytt liv

Det här med namngivning är klurigt men kuligt. Det ska helst inte rimma fult, det får inte vara namn på ngn man har knepiga tankar om, det ska gärna gå lätt att uttala, osv. Jag har googlat som en galning efter namn till nya bebben och efter ett tag är allt fint och fult. Förra gången var det i alla fall lite lättare eftersom jag visste kön men nu ska vi tydligen överaskas.
 
Här hittade jag ett gammalt inlägg från 2009 och trots att en del namn är lite väl spacade är det fortfarande några av dessa som går i tankarna. Och Cherie är ju t.o.m. redan taget som Lemonies andra namn.
 
"Jag vill ha en bäbis. Om jag fick en skulle jag kanske välja bland dessa namn.

Aurora                    Amos
Chanique                 Chocolate
Cherie                     Elliot
Delicious                 Julian
Infinity                   Maximilian
Jolie                        Moses
Madicken                Mowgli
Naomi                    Neon
Strawberry              Tilon
Tzippora                Vinter
Vanillia                   Warg"
 
 

Citatbok

Idag blev jag klar med citatbok. Fast bara i tanken. För jag och L har helt enkelt varit för upptagna med annat för att hinna med det. Det blev mest blöjor, bad, lunch, gå ut och kaffedrickandes. Men snart kanske...
 
 
 

Maränger

Många är det som frågat efter recept på mina maränger jag brukar göra.
Det gör mig glad eftersom jag egentligen inte är någon hejare på bakning.
Men just maränger har jag läst på lite om så jag publicerar mitt supermagiska recept här nedan.
 
MARÄNGER
Till ca. 12 stora maränger:
 
3 stora rumsvarma äggvitor
1 krm vinäger el. en skvätt citronsaft
2 dl strösocker
2-3 msk färska mosade bär (ev. med lite socker
 
 1. Sätt ugnen på 80-100 grader
 2. Vispa äggvitorna till vitt skum. Vispa sakta i början för att öka hastigheten sen.
 3. Tillsätt vinägern (el. citronskvätten) och vispa ytterligare tills massan blivit mycket finsporig.
 4. Vispa ner sockret lite i taget och vispa i 8-10 min el. tills massan är styv och håller formen (massan ska ej rinna ur när du vänder bunken upp och ner).
 5. Vänd försiktigt ner bären och dra med en gaffel för att få ett fint mönster på marängerna.
 6. Klicka eller spritsa ut ca. 12 maränger på en plåt med bakplåtspapper.
 7. Grädda i 80-100 grader i 2-3 timmar eller tills marängerna känns torra och lätt släpper från pappret. Låt svalna på galler eller ännu hellre eftertorka i avstängd ugn.

 

Tips och alternativ:

 • För att få segare maränger snarare än spröda grädda kortare tid på ngt högre grader.
 • Ersätt bär med smält choklad, puffat ris el. annat gott.
 • Använd torra och rena redskap för att få äggvitan till hårt skum.
 • Använd metallbunke eller glasskål och inte plast eftersom det lätt fastnar fett i plastbunkar.
 • Använd inte färgning/smaksättning med konserveringsmedel eftersom det kemiskt sätt bryter ned ett av äggvitans protein.
 • Smeten skall vispas tillräckligt länge för att sockerkornen ska försvinna, bli blank och styv men inte så länge att smeten blir övervispad och grynig.
 • För hög värme kan bidra till lite brunaktiga maränger så testa dig fram. Använd gärna varmluftsugn, annars grädda i nedre delen av ugnen.

Nu för tiden

Lemonie har börjat gå, trots att hon föredrar att krypa.
Jag har fallit ned i en djup akvarellkoma.
Debora har blivit sjuksköterska.
Vädret levererar sol som gör mig lyrisk.
Ja, det är ungefär det som är livet just nu.
 

 
 
 
 
 
 

Nyfött

Igår fick jag träffa denna 4 dagar gamla bebis tillhörande Natti och Sam. Hur vacker är hon inte!? Och hur mysigt är det inte att snosa och pussa på en liten nyfödd. De luktar ljuvligt...
 

Det lilla extra som alltid förstör!

Detta med att måla kan jag skriva ändlöst lång om. Det är hemskt mycket känslor inblandat. Alltså jag menar, ju mer hjärta och tid man lägger ned på det desto värre är det När det blir förstört.

Jag skriver detta för att jag råkade sabba min flamingobild med en misslyckad autograf. Det gick bara inte att rädda och verkligen inte förbise. Därför blev det papperskorgen med den och bara börja om på ny. När L sover sitt andra pass.Så var det med det!

Mål


 

 
 
 
Måla gillar jag. Men när man har en dotter på ett år har man inte riktigt tid att kasta och börja om, sitta och pilla eller ändra om tills man är helt nöjd. Det är hemskt frustrerande. Man får bara nöja sig...
 

Sol, vind och vatten

Jag hade tänkt skriva hur härligt det är när solen är framme men det känns verkligen inkorrekt att skriva så för den är ju alltid där. Så jag skriver, vad härligt det är när molnen är undan och man inser att jorden lever. Jag har lyssnat till snödroppar som fallit och en fågel som sjungit. Då längtar jag efter våren! Och strax efter det inser jag att jag  måste jag ta mig i kragen, det är ju alldeles för tidigt att börja längta nu!  Jag kommer slita håret av mig innan första snödroppen visar sig. Det kommer bli en livslång väntan. Vintern har bara börjat. Suck!!!!
 
Vår 2011
 

Kalas

I lördags stod det kalas på schemat. VI firade mig som fyllt 24 och Lemonie som blivit ett. Det blev ett familjekalas vilket räckte gott och väl eftersom vi är 30pers men nästa år ska Lemonie minsann få fira med sina vänner också.
 
Trots en hektisk morgon med bakningskaos, som jag visste skulle drabba mig, blev det en jätterolig förmiddag. Och vi fick så mycket fina paket som man inte riktigt tycker man förtjänar. Titta bara på lampan och Lemonies gunghäst!!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The best is yet to come

 
Egentligen tycker jag det är lite fånigt med nyår. Alltså att man ska kramas och gott-nytt-år-hälsa varandra. Vad är det som är så märkvärdigt med ett nytt år egentligen? Nåja. Det är i alla fall kul att ett tillfälle för fest skapas. Och denna nyårsfest blev en lugn och härlig med mina kära, hemma hos Catta med utsikt över mälaren. Bra!

My kidz

28e dec var jag och Jeremia på ultraljud och det var lika magiskt som förra gången. Ja, barn är det största i livet. Här har jag liksom gått runt i flera veckor med en mage som knappt syns och dessutom inte upplevt särskilt mycket känningar av graviditeten men (!), så plötsligt får man se ett liv på den där skärmen. Det är precis när man kommit till den punkten att man misstänker en fejkgraviditet som man chockas av denna otroligt perfekta och detaljerade människan. Allt syns så tydligt där! Fingrar, läppar, ryggrad med kota för kota, revbenen, hjärtat, njurar osv. Och för bara några veckor sen var det bara en prick... Det är ett mirakel. Barn är ett mirakel! Så ser jag på det iaf, Lemonie och norpan är mina bästa mirakel i livet!