Människan är bra intelligent hon...

METRO
Publicerad 2008-12-18 03:23
Skriv ut Skicka  

Kvinna fick nytt ansikte

På andra sajter USA: Kvinna fick nytt ansikte (svt.se) Powered by Aitellu


"Kirurger har återställt 80 procent av en kvinnas ansikte genom att transplantera ben, tänder, muskler och nerver.


Den första operationen av sitt slag i USA.


Läkarna uppgav att kvinnan råkat ut för en olycka som kostat henne ett öga, det mesta av hennes näsa och överkäke. Hon har därför inte kunnat andas, känna lukt eller le som hon skulle.


Cleveland Clinic i Ohio, där transplantationen genomfördes, gav inga ytterligare detaljer om kvinnan, hur hon skadades eller vem som var donator.


Operationen är den fjärde i världen. Franska kirurger återställde stora delar av en kvinnans ansikte 2005 efter att hon vanställts när hennes hund attackerade henne.


Förra året berättade hennes läkare att hon långsamt återhämtade sig efter att ha upplevt två bortstötningsepisoder.


I Kina genomförde läkare 2005 en ansiktstransplantation på en 30-åring som blivit biten av en björn. Förra året transplanterade en fransk grupp en 29-årig man Recklinghausens sjukdom, som vanställer ansiktet.


Den senaste transplantationen i USA genomfördes för två veckor sedan och tog 22 timmar. Ett team bestående av åtta specialister transplanterade ben, muskler, blodkärl och nerver.


- Vi överförde hud, alla ansiktsmuskler i övre och mellandelen av ansiktet, överläppen, hela näsan och det mesta av bihålorna kring näsan, överkäken inklusive tänder och ansiktsnerv, sade Francis Papay, chef för hud- och plastikkirurgin vid kliniken.


- Vår förhoppning är att hon ska le igen."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback